“Nu te băga în politică, nu te mai spală nimeni!”

Publicat de pe Sep 19, 2013 | 0 comentarii

“Nu te băga în politică, nu te mai spală nimeni!”

Vorbeam într-o zi cu doi ziariști buni, la o bere, despre planuri de viitor. Inspirată de vise de haiducie și filme americane, le împărtășeam că mi-aș dori la un moment dat să lucrez cu politicieni. Nu cred să existe alt domeniu în România care să aibă mai multă nevoie de formare și comunicare eficientă.

Reacția lor, urmată de exemple concrete (si nefericite), mi-au mai temperat entuziasmul.

Argumentele sunt vechi de când vorbim despre politică într-o Românie democratică.

Ani de zile în care, eu personal, nu am reținut niciun discurs, nicio doctrină sau “semnătură” publică. Dar aș putea enumera dintr-o suflare români din alte cercuri de influență, care m-au “câștigat” printr-un discurs de 10 minute.

Este ușor să faci oamenii să te asculte. Ține de tehnică.

Ca să îi faci să te urmeze, trebuie să le spui ce au nevoie să audă. Dar să fii sincer(ă) când faci asta. Carisma nu este o trăsătură înnăscută, așa cum am învățat la cursurile de leadership. Ea există ca interacțiune între vorbitor și audiența cu care se identifică și cu care împărtășește valori și idealuri.

Sau, ca să cităm un clasic în viață, “Nu ai nevoie de carismă ca să devii un lider. Calitatea de lider îți conferă carismă” – Seth Godin.

Câți dintre voi v-ați simți, să zicem, electrizați de discursul unui viitor dictator, care tocmai ce și-a “eliberat” țara de jugul dictatorului precedent? Sau ați porni orbește într-un război mondial pentru că împărtășiți visele de mărire ale unui caporal? Istoria ne arată că acei “lideri carismatici” au fost întotdeauna la locul potrivit și la momentul potrivit; scoși din context, își pierd puterea de convingere.

Acum și un exemplu pozitiv, spre care eu – o idealistă incurabilă – nu voi înceta să aspir pentru clasa noastră politică :)

În 2004, un senator american necunoscut a surprins o întreagă națiune în cadrul Convenției Democrate Naționale cu un discurs despre care se spune că l-a făcut, cinci ani mai târziu, Președinte.

Găsiți un material despre discursul care l-a facut pe Barack Obama președinte aici.

(material scris fără legătură cu recent lansata campanie electorală, dar dacă tot veni vorba despre acest maraton al discursului politic de toate culorile…)

Share Button

Tu ce părere ai?

Your email address will not be published. Required fields are marked *